HR-ammattilaisen tulevaisuus

Teknologian kehitys tapahtuu eksponentiaalisella nopeudella, joka vaatii meiltä työntekijöiltä äärimmäisen hyvää muuntautumiskykyä ja oman osaamisen kehittämistä. Millä tavalla me tulevaisuuden HR-henkilöt voimme pitää omalta osaltamme huolta ihmislähtöisyydestä teknologiavetoisessa maailmassa? Se onkin äärimmäisen tärkeä kysymys, kun henkilöstön hyvinvointi ja yhteenkuuluvuus ovat trendien huipulla. Millä tavalla me voimme pitää ihmisen yrityksen ytimessä?











Henkilöstötutkimuksen trendejä

Deloitten tekemässä suuressa Human Capital Trends 2020 - raportissa on selvitetty henkilöstöjohtamisen tulevaisuutta 10 eri trendin kautta maailmalla (Deloitte 2020). Viisi Suomessa suurimmaksi nousutta trendiä tutkimuksen mukaan olivat:

Henkilöstön hyvinvointi. Työhyvinvointi nähdään yrityksen vastuuna henkilöstöä kohtaan ja sitä pidetään tärkeänä yrityksen menestyksen kannalta. Tästä syystä työhyvinvointi pitää kärkipaikkaa. 

Yhteenkuuluvuus. Menestyvät yritykset linkittävät henkilöstön yhteenkuuluvuuden tunteen ja yrityksen tuloksen yhteen. Yhteenkuuluvuuden tunteeseen vaikuttavat mm. organisaatiokulttuuri, henkilökohtaiset suhteet ja johtajuus.

Uuden osaamisen kehittäminen Yritysten tulee tukea henkilöstöään nopeasti muuttuvassa työympäristössä. Nousussa on tunneäly, hiljaisen tiedon jakaminen, verkostoituminen ja asiakasymmärrys.   

HR:n muuttuva rooli. HR:n ketteryys ja monialaisten tiimien yhdistely.

Tiedolla johtaminen. Hiljaista tietoa tulisi jakaa ja oppimista tulisi tapahtua tiimeissä. 

Wow, siinäpä lisatus Suomen HR-trendeistä ja ilokseni voin todeta, että meitä Haaga-Heliassa todella opetetaan ajan hermoilla. On uskomatonta huomata, miten tietoa eri osa-alueista on jo tullut tässä vaiheessa suuntautumisopintoja erittäin kattavasti. Trendeihin tutustumalla tulee ilmi myös ihmisläheisyyden tärkeys.






Muuttuvan työelämän haasteisiin, osaamisen kehittämiseen ja ylläpitämiseen järjestelmät voi tarjota onnistumisia automatisoinnin kautta. HR-analytiikka ei ole uusi trendi tai käsite, sillä dataa on kerätty jo pidemmän aikaa, sitä ei olla vaan hyödynnetty tehokkaasti. Jatkossa keskitytään paremmin ongelmien tunnistamiseen ja analysointiin. Moderneilla HR-järjestelmillä voidaan mahdollistaa kattava ja reaaliaikainen seuranta, tavoitteiden asettaminen ja kartoitusten tekeminen (Peljo 2019). Automatisointi yhdistettynä tekoälyyn tarkoittaa taas sitä, että tarvitaan uudenlaisen osaamisen johtamista. 

Yhteenvetona voin todeta, että jatkuvan teknologisen muutoksen keskellä meidän täytyy pysyä ihmisläheisinä. Meidän tulee olla avoimia oppimaan, kehittymään ja kokeilemaan. Ymmärrys erilaisista ohjelmistoista, järjestelmistä ja prosesseista, mitä taustalla tapahtuu ovat niitä asioita, joilla uskon olevan todellista arvoa tulevaisuuden HR-ammattilaisen roolissa. 



Lähteet:

Blogissa käytetyt kuvat: https://www.pexels.com/fi-fi/

Peljo H. 2019. Kauppalehti. Osaamisen johtaminen ja tulevaisuuden haasteisiin vastaaminen HR-järjestelmässä. Luettavissa: https://studio.kauppalehti.fi/hrx/osaamisen-johtaminen-ja-tulevaisuuden-haasteisiin-vastaaminen-hr-jarjestelmassa Luettu: 03.11.2020

Deloitte 2020. Volicini V, Bohal-Spienelhoff U., Brown D., Burger P, Gosling W, Gretczko M., Hatfield S., Maitra S., Mazor A., Moir J., Sharma D., Stephan M., Tito P., Durme Y. 2020.
Human Capital Trends 2020. The social enterptise at work. Paradox as a path forward. Luettavissa: 

https://www2.deloitte.com/fi/fi/pages/human-capital/articles/hc-trends-2020.html Luettu: 02.11.2020


Kommentit

  1. Moikka Mia!

    Olet kirjoituksessasi kuvannut HR-toiminnan tulevaisuutta mielenkiintoisesta näkökulmasta, nimittäin ihmislähtöisestä teknologiasta. Se jäi mieleeni ja on minusta erittäin tärkeä seikka HR- asiantuntijuuden tulevaisuuden kannalta. Miten saada teknologia ja ihmislähtöisyys kommunikoimaan keskenään? Miten kahta, erilaista asiaa voidaan yhdistää kokonaisuudeksi, joka mullistaa yritystoiminnan ja parantaa omalta osaltaan sekä työhyvinvointia, datan analysoimista ja sen hyödyntämistä liiketoiminnassa? Olen samaa mieltä, että yksi keskeisimmistä kokonaisuuksia, jonka teknologia ja ihmislähtöinen näkökulma voivat yhdessä luoda, on osaamisen johtaminen.

    Tatjana Kolomijets

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Tykkäsin kovasti tästä postauksesta! Se on totta, että meidät pidetään täällä Haaga-Heliassa todellakin ajan hermoilla. Minäkin puhuin blogissani tuosta ihmisläheisyydestä. Vaikka teknologia jyrääkin tietään myös HR-alalla, on tärkeää muistaa inhimillisyys osana työtä! Tsemppiä loppuvuoteen:) -Henna T.

    VastaaPoista
  3. Hei Mia, olipa puhutteleva teksti. Järjestelmät todella ovat tärkeä osa nykyistä ja tulevaisuuden HR:ää, ja itseä tämä teknologia kiinnostaa erityisen paljon. Siksikin muistutus ihmislähtöisestä HR:stä kolahti todella kovaa, ehkä itse en muista sitä aina kaiken kiireen keskellä. Olisi aina osattava ottaa ihminen keskiöön, oli kyseessä sitten valmentaminen tai järjestelmäkehitys. -Emmi

    VastaaPoista
  4. Moikka,

    Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä! Kiva kun olit tuonut esille ihmislähtöisyyden tärkeyden osana teknologista murrosta, tätä pohdin myös omaa blogiani kirjoittaessa. Henkilöstön hyvinvointi on yrityksen menestyksen perusta, jota ei pidä unohtaa. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että HR:n tulee olla entistä ketterämpi, jos organisaatio haluaa pärjätä nykypäivän kovassa kilpailussa.

    Terveisin,
    Mira

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit