HR liiketoiminnan ja henkilöstön menestyksen tukena

HR-ammattilainen on parhaillaan mielestäni silloin, kun hänellä on selkeä kuva liiketoiminnasta, sen arvoista ja strategiasta ja tietää, kuinka henkilöstö saadaan liiketoiminnan kannalta toimimaan yhteiseen suuntaan. Hän tietää lain, työnantajan ja työntekijän roolin omassa työssään.  Hr-henkilö on asiantuntija henkilöstöpuolella, mutta hänen tiedot ja taidot ulottuvat syvälle liiketoiminnan eri prosesseihin ja pitkäkantoisempiin tavoitteisiin.



Liiketoiminnan tukena HR toteuttaa ja kehittää yrityksen johdon strategiaa ja HR-prosesseja muokataan tehostamaan johtamista ja esimiestyön toimintaa. (Männistö, 18.10.2017) HR:n tavoite on saada oikeanlaiset henkilöt oikeanlaisiin työtehtäviin, sekä tukea työntekijän työsuhdetta ja työhyvinvointia (Männistö 18.10.2020).  HR:n työ on siis ihmisten ja muutoksen johtamista, sekä esimiestyön tukemista. 

Toimintatapojen muutos edellyttää johtamisen ja kulttuurin muutosta ja vision rooli on oleellinen itseohjautuvuuden ja itensä kehittämisen kannalta. Kun yrityksiä tai organisaatioita kehitetään ketterämmiksi, oppimistavoitteiden tulee linkittyä entistä paremmin strategiaan. Yhteinen näkemys organisaation visiosta lisää työntekijöiden oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukyvyn nopeutta. Myös yhteinen ymmärrys yrityksen visiosta voi johtaa innovatiivisempaan toimintaan. (Nordic HR Survey 2019)



Suuremmissa ja pienemmissä yrityksissä HR on toteutettu eri tavoin, jota pohdin tämän kurssin ensimmäisessä blogissani. Mukautuvuus on avainasemassa, kun mietin omaa työkokemustani erilaisten HR-töiden tekemisessä. Pienessä yrityksessä HR rooli oli osa esimiestyötäni, kun taas suuremmassa yrityksessä tein toimeksiantoja HR-päällikön toimesta. Tällä hetkellä taas uskon saavani kehittää nykyisiä HR-toimintoja, kun ajankohtaista tietoa arvostetaan uudella työpaikallani. 

Yhteenvetona voisin todeta, että parhaimmillaan HR auttaa ja tukee liiketoiminnan ja henkilöstön menestystä omalla ammattitaidollaan, omalla mukautuvuudellaan ja muutosjohtajan roolilla jatkuvasti muokkautuvassa teknologisoituvassa ympäristössä. Uteliaisuus, rohkeus, kyseenalaistaminen, ja kuuntelu ja kysyminen ovat asioita, joita työelämässä varmasti arvostetaan. 

Kiitos paljon kaikille blogini lukijoille ja kommentoijille, nähdään myöhemmin kampuksella! :) 



Lähteet:

Kuvat: https://www.pexels.com/fi-fi/

Männistö, E. 18.10.2017. Henkilöstöhallinto-oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Luettavissa: https://tilisanomat.fi/henkilostohallinto/henkilostohallinto-oikeat-ihmiset-oikeisiin-tehtaviin Luettu: 5.12.2020

Nordic HR Survey 2019. Digitaalinen murros ja organisaatioiden muutosvalmius Pohjoismaissa. Luettavissa: https://emeia.ey-vx.com/5479/135971/landing-pages/pohjoismaidenhrtutkimus-lyhennelma-10022020-final.pdf Luettu: 5.12.2020


Kommentit

  1. Moi Mia,

    kiitos hyvästä ajatuksia herättävästä blogipostauksesta. On mielenkiintoista kuinka HR vaikuttaa ja on suunniteltu eri kokoisissa yrityksissä eri tavalla. HR toiminta on varmasti erilaista jos sitä tekee esimies osana työtään, kuin taas, että HR ammattilaiset ovat täysin erikseen, jolloin he pystyvät keskittämään kaiken aikansa suoraan HR työhön. :)

    VastaaPoista
  2. Moikka!
    Kiitos hyvästä postauksesta. Tämä vuosi on tosiaan ollut poikkeuksellinen lähes kaikille organisaatioille. HR:n roolikin on joutunut mukautumaan ja muuttanut toimintatapoja. Henkilöstöä on siirretty toisiin tehtäviin esimerkiksi S-ryhmän ravintoloista kaupan puolelle. Se on tuonut varmasti henkilöstölle uutta osaamista ja vaihtelua työhön. Ilman ketterää ja HR toimintaa se ei olisi onnistunut.

    Mukavaa joulun odotusta!
    Tiina

    VastaaPoista
  3. Hei Mia!

    Mielenkiintoinen ja mukavasti kirjoitettu postaus! HR on mielestäni yrityksen tukipilari, jonka tulee osata mukautua nopeastikin erilaisiin tilanteisiin ja se ei saa murtua uusienkaan haasteiden edessä. Olipa kiva myös, että olit nostanut esiin myös omat kokemuksesi HR työstä eri kokoisissa organisaatioissa. Pitääpä käydä lukemassa myös ensimmäinen postauksesi! :)

    Mukavaa loppuvuotta!

    VastaaPoista
  4. Moikka Mia!:)

    Kiitos hyvästä blogitekstistäsi! Mainitset tekstissäi toimintatapojen muutoksen ja sitä kautta johtamisen ja kulttuurin muutoksen. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että ne ovat tulevaisuuden kannalta tärkeitä puhuttaessa itseohjautuvuudesta sekä itsensä kehittämisestä. Oppimistarvoitteiden liitos yrityksen strategiaan on myös erittäin olennainen asia. Rikkinäinen ja hajanainen strategia ilman tavoitteita ei johda hyvään lopputulokseen ja huonontaa koko yrityksen liiketoiminnallisuutta.

    Terkuin Tatjana Kolomijets

    VastaaPoista
  5. Hei Mia,

    kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi. HR-ammattilaisen tulee olla laaja-alainen, osaava, tulevaisuuteen katsova, humanistinen, mutta yrityksen etua ajava kivenkova ammattilainen. HR-ammattilaisen tulee jatkuvasti kehittää itseään ja tutkia innokkaana uutta. Että sitä kohti siis ;). HR pystyy omalla toiminnallaan tukemaan sekä johtoa että henkilöstöä, viemään yrityksen visiota ja strategiaa eteenpäin ja saamaan koko organisaatio katsomaan ja menemään samaan suuntaan.

    Hyvää joulukuuta!

    Terkuin, Anna

    VastaaPoista
  6. Hei!

    Laadukas kirjoitus, jota oli mukava lukea. Teksti sisälsi hyvää pohdintaa ja siitä sai paljon asioita irti. Toimintatapojen muutos tosiaan edellyttää johtamisen ja kulttuurin muutosta, mutta tällä tavoin muutos hoituu paremmin ja siitä saadaan irti enemmän. Mielestäni työhyvinvoinnin kehittämiseen ja sen seuraamiseen panostaminen on todella keskeinen asia tällä vuosikymmenellä, jonka avulla voidaan tehostaa yrityksen toimintaa ja pitää samalla työntekijät hyvässä kunnossa.

    VastaaPoista
  7. Hei,
    Mukavaa pohdintaa sinulta. Olit myös tuonut erinomaisen muistutuksen siitä, että HR ammattilainen on omalla alueella asiantuntija, mutta osaamsita ja ymmärrystä tarvitaan laajemmin ja syvemminkin.
    Ihanaa, että olit tuonut kirjotukseen myös omia kokemuksiasi erilaisita HR-töistö, olivat mielenkiintoinen lisä! Kiitos siitä.

    Ihanaa joulun aikaa!
    Minttu

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit