HR-henkilö on moniosaaja


Erikokoisissa yrityksissä HR näkyy eri tavoin järjestettynä. Suurissa yrityksissä HR-tiimi tai -osasto voivat huolehtia kaikista yrityksen henkilöstöhallinnon tehtävistä, kun taas pienemmissä yrityksissä HR-toiminnot voivat olla osana esimiehen tai omistajan työtehtäviä. HR:n tehtävänä on saada oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin ja tekemään tuloksellista työtä yrityksen strategia huomioiden. (Männistö 2017)  Omaa kokemusta HR-toiminnoista itselläni on pienestä yrityksestä, jossa esimiehenä tehtäviini kuului erilaisia henkilöstöhallintoon liittyviä tehtäviä, sekä keskikokoisista yrityksistä, joissa on toiminut erillinen HR-henkilö. Suurten yritysten HR-tiimeistä tai -osastoista minulla ei ole kokemusta, vielä.


Pienessä yrityksessä toimiessani huolehdin mm. työntekijöiden rekrytoinnista, perehdytyksestä, työsopimusten ja -todistusten laatimisesta, kehityskeskusteluista ja työhyvinvoinnin johtamisesta. Suuremmissa yrityksissä tekemäni HR:n avustavat tehtävät ovat liittyneet henkilöstökyselyjen tulkitsemiseen, raportointiin ja palkkahallinnon työtehtäviin. HR-työ voi siis sisältää hyvinkin erilaisia työtehtäviä riippuen siitä, missä ja millä alalla työskentelen. Muita HR-henkilön mahdollisia työtehtäviä ovat palkitseminen, sitouttaminen, muutoksen johtaminen, johtamisen suunnittelu ja kehittäminen. On huomioitavaa myös, että henkilöstöhallinnossa työskentelevällä on oltava hallussa myös työlainsäädäntö. (Männistö 2017) 

Henkilöstöhallinnon avoimia työpaikkoja seuranneena on näyttänyt siltä, että harjoittelupaikkoja ja aloittavien HR-koordinaattoreiden paikkoja on avoinna hyvin rajatusti (tähän vaikuttaa henkilökohtaiset mielenkiinnon kohteeni ja paikkakunta). Tähän vaikuttaa myös varmasti ajankohta, kun koronan takia etätyöskentelysuositus on voimassa useissa yrityksissä, joihin uutta työvoimaa ei juuri nyt palkata. Nykytilaa analysoitaessa ottaisin huomioon myös verkostoitumisen tärkeyden, koska osa työpaikoista ei päädy edes julkiseen hakuun saakka.



Tällä hetkellä Duunitorin perusteella avoinna olevilta HR-koordinaattoreilta työpaikkailmoituksissa vaaditaan tarkkuutta ja järjestelmällistä työotetta, parin vuoden kokemusta henkilöstöasioista, kokemusta työehtosopimuksista, HR-prosessien tuntemista, Microsoftin toimistotyökalujen käyttöä ja tehtävään soveltuvaa koulutusta. (Duunitori 2020) Huh! Siinäpä lista asioita, jotka ovat osittain uutta ja osittain hallussa. Onneksi nämä koulun syventävät HR:n kurssit tarjoavat meille arvokkaita oppeja kohti tulevaisuuden unelmatyöpaikkojamme!

Teknologian kehittyessä data-analytiikka nostaa päätään myös HR-työn saralla. Tällä hetkellä huutavaa pulaa on HR-henkilöistä, joilla on data- ja järjestelmäosaamista. HR-järjestelmä osaaja onkin työ, joka itseäni kiinnostaa ja sainkin luennolla vinkkejä siihen, millaisia kursseja tällaista osaamista tukeakseni voisin itse kurssitarjonnasta valita. Kivaa! 


Lähteet:

Blogissa käytetyt kuvat: https://www.pexels.com/fi-fi/

Duunitori 2020. Avoimet työpaikat. HR-koordinaattori. Luettavissa: https://duunitori.fi/tyopaikat/suomi/hr-koordinaattori Luettu: 28.10.2020

Duunitori 2020. Avoimet työpaikat. Luettavissa: https://duunitori.fi/tyopaikat?haku=&alue=&order_by=search_rank Luettu: 29.10.2020

Männistö E, 2017. Henkilöstöhallinto - oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Luettavissa: https://tilisanomat.fi/henkilostohallinto/henkilostohallinto-oikeat-ihmiset-oikeisiin-tehtaviin Luettu: 28.10.2020



Kommentit

  1. Moikka Mia!

    Vau, olipa mielenkiintoista lukea blogipostaustasi ja kuulla omasta HR-työkokemuksestasi! Mahtavaa, että olet päässyt jo käytännössä tekemään HR-työtä monipuolisesti.

    Huomasin myös itse avoimia työpaikkoja selaillessani, että osaamista vaaditaan jos jonkinmoisista asioista. HR-ammattilaisen tulee siis todella olla moniosaaja! Mainitsemasi HR-järjestelmäosaajan työ vaikuttaa ehdottomasti mielenkiintoiselta ja haastavalta. Omaksi haasteekseni koen juuri erilaiset HR-järjestelmät, niitä kun on vaikka kuinka monta erilaista eri tarkoituksiin. On Sympaa, Workdayta, Mepcoa yms. Toivoisinkin, että digitalisaation kehittyessä tulevaisuudessa HR-tiimit uskaltaisivat rohkeasti ottaa käyttöön esimerkiksi tekoälyä helpottamaan yksinkertaisia HR-prosesseja. Esimerkiksi rekrytointiprosessissa tekoälystä voisi olla apua vaikkapa henkilötietojen siirtämiseen järjestelmästä toiseen.

    Toivottavasti saat paljon irti juuri alkaneesta opintojaksosta ja tsemppiä pimeneviin iltoihin!

    Terkuin,
    Linda

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit